ПОЛЕЗНО ЛИ Е ДА ВОДИМ БЕБЕТО НА МОРЕ?

ПОЛЕЗНО ЛИ Е ДА ВОДИМ БЕБЕТО НА МОРЕ? />

Мисълта за блажените часове край брега на морето лесно се измества от чувството на страх и несигурност, когато става въпрос за почивка на море с бебе. Много родители са колебливи относно воденето на бебето на море, което, разбира се, е напълно нормална реакция. Ползите на морето обаче върху Вашето бебче могат да бъдат огромни. 

Укрепва сърдечно-съдовата система
По-ниската температура на морската вода от тази на организма ни предизвиква свиване на кръвоносните съдове по повърхността на кожата, като по този начин кръвта се изпомпва към вътрешните органи. Усещането за втрисане от контакта с по-хладната вода укрепва организма. Нормализира се сърдечният ритъм, укрепват се стените на съдовете, извършва се профилактика срещу инсулт и инфаркт.
 
Обмяна на вещества
Плуването напряга голям брой мускули и това води до голяма физическа натовареност, в следствие на което се отделя топлина, която от своя страна стимулира метаболизма. Плуването укрепва детето и го стяга физически. Плуването е изключително полезно и за възрастните хора, които страдат от артрит. Във водата ставата се охлажда, което намалява значително болката.

Подобрява физическото и психическо здраве
Играта на плажа доказано подобрява физическото развитие. Съществуват различни начини, по които малките деца могат да се забавляват на пясъка. Игрите на пясъка разширяват въображението. Изграждането на пясъчен замък на плажа е не само обикновена игра, а начин за развитие на творческото мислене и креативността.  
Забавленията от игрите на плажа спомагат за изграждането на имунитет. Изследователи посочват, че децата, които често играят на открито, в пясък или трева, както и с клонки и листа сред природата, са по-здрави от тези, отглеждани в санитарна, вътрешна среда. Малко "изцапване" ще помогне на имунната система на детето и ще я направи по-малко уязвима от заболяване.
Морето има уникалният и неповторим успокояващ ефект, който също толкова добре влияе и на бебетата. В търговската мрежа има изобилие от играчки и аксесоари, които издават т. нар "бял шум" включващ звуци от природата, включително и шумът на морето, използвани за приспиване на бебетата. Според специалисти именно звукът от малките вълни и лек бриз създават познат звук за бебетата - това, че са в утробата. Това действа успокояващо не бебето и допринася за спокойния му сън.


Морето несъмнено носи в себе си много и различни ползи за човека. Децата, без значение от възрастта, също както възрастните, имат нужда от влиянието на тези ползи върху организма им. 

Солената вода
Благодарение на мощната сила на солта, която се съдържа във водите на морето, кожни проблеми като екзема и дерматит, могат да преминат много по-бързо. Морската вода подсилва кожата и я прави много по-устойчива и здрава особено за децата. Освен това минералните соли, които се намират във водата действат тонизиращо за цялото тяло, успокояват детското съзнание и преустановяват агресията и безпокойството.

Слънцето
С помощта на подходящите за детето защитни средства, слънцето може да се превърне в истински лек. Много изследвания сочат, че излагането на слънчева светлина подобрява състоянието на детския организъм, стимулира хормона на растежа, насърчава доброто настроение. 

Въздухът
Концентрацията на йод във въздуха около морето има ефект на естествен аерозол. Разходките покрай морето са задължително упражнение, тъй като по този начин детските мускули се тренират, пречистват се дихателните пътища и се стимулира имунната система, като по този начин се предотвратяват бъдещи инфекции и заболявания. Дълбокото дишане на въздух с високо съдържание на йод насърчава достъпа на кислород до кръвта и има положителен ефект върху обмяната на веществата.

Ако сте решени да заведете Вашето мъниче на море, за да бъде облагодетелствано от магическото влияние на морската вода, пясъка и слънцето, все пак трябва да сте внимателни относно някои неща. 

Ако бебето Ви е на по-малко от шест месеца, дръжте го далеч от слънцето и останете на сянка. Ако имате по-голямо бебе или малко дете, го пазете от слънцето между 11:00 и 15:00, когато е най-горещата част от деня и слънцето е най-силно. Деликатната кожа на бебетата и децата лесно може да изгори, дори и да не е на пряка слънчева светлина. Когато бебето е на слънце, трябва да бъде облечено в свободни памучни дрехи в светъл цвят, които да покриват краката и ръцете му. Сложете му и широка шапка, която да засенчва лицето и шията. 

Желателно е да бъдете особено внимателни при избора на слънцезащитен продукт, особено при бебета на възраст под шест месеца!
Преди излагане на слънце, нанесете слънцезащитен продукт върху кожата на бебето, която не е покрита с дрехи или шапка, включително ръцете и краката. Най-лесно е да направите това  сутрин, преди обличане на детето. По този начин ще сте сигурни, че не сте пропуснали нищо. За целта, използвайте слънцезащитен продукт, специално създаден за бебета и деца, със слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 15. 

Почивката на море с бебе може да звучи страшно и изобщо да не вещае така жадуваната всъщност почивка, но можете да сте сигурни, че тя ще повлияе положително на Вашето дете. 

Автор: Периян Байрамова