ВРЪЩАНЕ НА РАБОТА СЛЕД МАЙЧИНСТВО - СТРЕС ИЛИ СТРЕМЕЖ КЪМ НОВИ УСПЕХИ

ВРЪЩАНЕ НА РАБОТА СЛЕД МАЙЧИНСТВО - СТРЕС ИЛИ СТРЕМЕЖ КЪМ НОВИ УСПЕХИ />

05/07/2021

В даден момент, след майчинството всяка жена се изправя пред неотложността от завръщането на работа, въпреки огромния страх и непреодолимото чувство на раздвояване. Много често този етап от живота на една майка е съпроводен от чувство за вина, който може да предизвиква стрес и да влоши емоционалния и психически баланс. Ето защо връщането обратно на работа е добре да се планира, по начин, който ще подготви всяка майка за по-лесното преминаване през този период. 

  • Осъзнаване

Колкото и мъчително да ви се струва, че ще се наложи да оставите детето си в ръцете на други хора, които да се грижат за него, Вие трябва да продължите напред. Според психолози, децата на работещите майки обикновено са по-самостоятелни и успешни, защото от малки се научават как да се оправят в групи от хора, като яслата например. Освен това ще дадете добър пример на детето с трудолюбието си и преследването на целите си. 

  • Подготовка

Добре е да се подготвите психически, че дори да сте отсъствали само една година, на работното ви място може да са настъпили най-различни промени. Всяко прекъсване на работата, което продължава повече от месец-месец и половина, ни откъсва от действителността на работното място, което впоследствие може да предизвика затруднения при завръщането.

  • Информиране

Хубаво е преди да се върнете на работа да получите нужната информация от свои колеги, относно промените, които са настъпили по време на вашата липса. Така ще бъдете по-подготвени. 

  • Търпение

Ако работата ви, работното място и дори колегите ви се струват променени, дайте си време. Възможно е колегите ви да ви приемат със снизхождение, защото сте избрали майчинството, вместо да се развивате в кариерата си. Това обаче не бива да ви разстройва, а точно обратното. Старайте се да поддържате своята мотивация. Само така ще успеете да свикнете с новия ритъм на всекидневието ви и много скоро ще се върнете към старото си темпо. 

  • Планиране

Опитайте се да съставяте план на следващите си работни дни, или план за цялата седмица. Така ще имате ясната представа какво ви предстои, а времето след работа ще може с удоволствие да споделите със семейството си и вашето дете, което ви очаква с нетърпение. 

  • Нагласа

Никога не се отказвайте от позитивната нагласа. Мислете положително и не позволявайте стресът да ви завладее. Не забравяйте да си отделяте време, макар и кратко, само за вас. Не се съдете твърде строго, ако ви отнеме повече време, отколкото сте предполагали, за да се върнете към старото си темпо. Важни са вашите усилия и вашата непреклонност, защото те олицетворяват предизвикателството, което сте избрали- да бъдете работеща майка. 


 

Автор: Периян Байрамова