7 ПРЕДИМСТВА НА КАЧЕСТВЕНИТЕ ДЪРВЕНИ ИГРАЧКИ

7 ПРЕДИМСТВА НА КАЧЕСТВЕНИТЕ ДЪРВЕНИ ИГРАЧКИ />

Всеки предмет, направен от естествени материали винаги е по-добрия избор. Така е и с дървените играчки. Вероятно си спомняте или ваши близки са ви разказвали как основните играчки, с които са се забавлявали са били именно от дърво. За разлика от тогава обаче, днес е неизбежно да не забележим , че дървените играчки са претърпели сериозна еволюция.  Докато в миналото вида им е бил доста по-семпъл, сега можем да се насладим на богата гама от специално проектирани и многофункционални играчки, които дават възможност на децата да развиват своето креативно мислене, фина и груба моторика. Ето защо през последните години наблюдаваме бум на производството на дървени играчки, които имат няколко практически и развиващи детето предимства:

1. Безопасност

 • качествено произведените дървени играчки са направени от естествени и екологични материали, които не съдържат никакви токсини. Това ги прави още по-подходящи и за деца, склони към различни алергии.
 • Боите, които се използват са направени от органични материали, което ги прави безвредни за децата.
 • Не се използват метални части при производството на дървени играчки, които да застрашат здравето на децата.
 • Дорбите производители се стараят винаги да заоблят ъглите на играчките, което осигурява спокойна игра на малчуганите

2. Здравина

 • Да се счупи някоя дървена играчка би било голяма рядкост, особено ако е направена от качествени материали. Имено здравината е една от главнитге причини дървените играчки да бъдат все повече предпочитани от родителите.
 • Устойчивостта на играчкара във времето със сигурност ще оправдае цената, която сте платили за нея. Често пъти тя остава и за второто, а защо не и за третото детенце. Например, дървените пъзели със сигурност ще изживеят по-дълъг живот за разлика от хартиените, които са уязвими на вода и късане.

3. Екологичност

 • Вероятно бързо се досещате, че дървените играчки са био-разградими, а щом става въпрос за околната среда, е много важно децата от рано да се научат, че е съществено да я опазват чиста.
 • Може би не много хора знаят, че дървените играчки най-често се изработват от бамбук, който расте доста бързо или от стара дървесина. Този факт успокоява онези, на които вероятно им е изникнала мисълта,  че някой някъде изсича десетки дръвчета, които след това превръща в играчки.

4. По-лесно почистване

 • Дървените играчки не задържат прах в себе си в сравнение с плюшените например. Това ги прави лесни за поддържане без използването на различни перилни вещества.

Дървените играчки могат много добре да благоприятстват развитите на детето:

 1. Развива въображението и психиката на детето
 • Иновативния дизайн и образователния елемент при дървените играчки ги превъща в едни от най- подходящите за развитието на важни умения у децата. Така например, днес можем да видим разнообразни модели дървени конструктори, инструменти, пъзели, детски кухни и други, които предлагат на детето възможност то да развива своите умствените способности.
 • Голяма част от дървените играчки имат много функции и една от тях е децата да развиват въображението и социалните умения. Те предоставят друг тип игра,по-активна, при която малките съкровища сами трябва да измислят активности и роли.

6. Развива фината моторика

 • Между 2 и 6 годишна възраст децата започват все повече да опознават тялото си и да използват своите ръчики. Играта с комплекти, съдържащи по-малки части като конструктори, низанки, сортери и други подсилват ръцете на децата и те успявят да се научат все по-добре да ги контролират.
 •  Развитието на фината моторика на пръстите е изключително важна, тъй като е научно доказано, че тя има пряко отношение с развитието на говора и мисленете на детето. Добре развитите двигателни умения на пръстчетата допринасят изключително много и за логиката, паметта и концентрацията на детето.
 • Играта с многокомпонентни дървени играчки помага и на дечица със затруднени двигателни и речеви способности.

7. Развива грубата моторика

 • Играта с по-големи дървени игри и играчки като например, тези за дърпане, бутане, люлеене и др. подобряват основни движения на тялото на детето като ходене, клякане, стоене, тичане и т.н. Обърнете внимавайте към избора на играчка, тя трябва да е съобразена с възрастта на детето.
 • За да развият добре фината моторика и своята сръчност, децата е необходимо първоначално да развият добре грубата моторика. Тя е в основата за развитие на всички двигателни движения, което има пряка връзка с тяхната координацията.

Не бих пропуснала да отбележа, че качествените дървените играчки предават много повече топлина и щастие, благодарение на естественото, което излъчват. Те помагат  на децата да разгърнат своята фантазия, а голяма част от тях осигуряват широко поле за различни видове игри, които малчуганите сами да режисират.  Затова стимулирайте децата си да покажат какво се крие в тяхното въображение, дайте им възжмоност от малки да разберат колко е пъстър света и че човек е способен да бъде изключително креативен, дори още от ранна възраст.