КАКВИ ПОЛЕЗНИ УМЕНИЯ РАЗВИВАТ У ДЕЦАТА НАСТОЛНИТЕ ИГРИ ?

КАКВИ ПОЛЕЗНИ УМЕНИЯ РАЗВИВАТ У ДЕЦАТА НАСТОЛНИТЕ ИГРИ ? />

Скъпи родители, прекараното време с вашите дечица е най-ценното, което можете да преживеете и със сигурност го оценявате високо.  За жалост обаче в последно време често сме свидетели как забързаното ежедневие и натрупаната умора подтиква родителите да оставят децата сами да се занимават и не отделят достатъчно време в точния момент.  Всички знаем, че най-доброто за едно детенце е споделеното време със своите родители и близки. Това означава не просто да си седите с него и да го наблюдавате почти пасивно, а да го изслушвате, да влезнете в неговия „филм”, да си говорите и да играете заедно.  Бъдете сигурни, че детето усеща и разбира, когато му отдавате пълното си внимание.

Един от чудесните начини да прекарате пълноценно време с малкото си съкровище е играта с настолни игри. Този вид занимание осигурява едновременно забавление и усвояване на знания и умения, които неизбежно ще повлияят бъдещото развитие на детето. В крайна сметка играта ще допринесе за доброто настроение и на самите  вас – ще можете да са откъснете от ежедневните проблеми и да намалите напрежението, а красивите усмивки на детето ви и това да го наблюдавате мотивирано истински ще ви зарадва.

Ето и няколко от най-добрите ползи, които едно детенце може да почерпи, играейки настолни игри.

Развитие на комуникационни умения и работа в екип

Вероятно една от най-съществените ползи от играта с настолни игри е развитието на социални умения. Тя е тази, която въвлича децата постепенно и неусетно към това да се отпуснат и спокойно да споделят, да мислят логически, да анализират и взаимодействат правилно с останалите играчи.  Днес виждаме, че сред богатия асортимент от настолни игри, голяма част от тях са кооперативни или с други думи изискващи отборна игра. Това несъмнено ще стимулира децата заедно да разрешават дадена проблемна ситуация и да достигат до общо решение. Изключително важно е, когато играчите са само дечица, вие като родител да им покажете правилата на екипната работа, като например, да се изслушват, да уважават мнението на своя съотборник и да не налагат на всяка цена своето виждане. Имено това предполага да влезнете в ролята на модератор и да контролирате спокойно евентуален възникнал спор между децата, което е почти неизбежно да не се случи.  

Планиране, анализиране и разрешаване на проблемна ситуация

Настолните игри освен социален феномен, са и начин, чрез който децата от ранна възраст да развиват своята креативност и да планират своите ходове. Така постепенно се научават да изграждат стратегии и да проследяват резултатите от направените избори.  Веднъж щом усвоят правилата на съответната игра, при всеки следващ път те ще са по-уверени и ще усещат, че се развиват.  Именно повтаряемостта на играта показва на децата как различните ходове, стратегии и решения водят до различни резултати. Това със сигурност ще им помогне  да се научат да гледат на нещата от различни ъгли и да мислят по-аналитично.

Всъщност, можем да намерим не малко научни доказателства, че настолните игри развиват личностни умения както при децата, така и при възрастните. Много често създателите на бордовите игри се вдъхновяват от реалния живот. Така чрез един забавен начин настолните игри подготвят децата да натрупат нужните умения за справяне със света. Например, както в играта, така и в живота, човек е необходимо да навигира своя път, да анализира и взима правилни решения, да се учи от грешките, да си поставя цели и да ги следва. 

Съзтезателност

Някои от настолните игри имат съзтезателен характер и до извстна степен повече задържат вниманието на децата. Защо ли? Защото знаем, че почти всяко детенце обича да се доказва и да получава одобрителния тон от своя родител („Браво”, „Справи се блестящо”, „Ти си най-умния” и т.н).

Разбира се, да поощрявате детето си, когато заслужава, никак не е лошо, но е важно също да го научите как да възприема и реагира на загубата. Възпитанието на детето е лично Ваше решение, но за негово добро е то от малко да знае, че загубата не на всяка цена го прави по-малко добър и че благодарение на допуснатите грешки, то ще почерпи най-полезните уроци. Това означава, че би било хубаво да купувате игри, които наистина ще научат детето как да се съзтезава и да преминава през трдуности, а не да са базирани на 100 процентов шанс за него.  Точно тогава, то ще развие умение да контролира емоциите си и да проявява търпение, които са два основни стълба за успех. 

Получаване на нови знания

Една голяма част от настолните игри са чудесен образователен инструмен, чрез който децта могат да натрупат важни и интересни нови знания. Някои игри дават възможнсти на децата да научат нови думи и така да обогатят своя речник. Други ги стимулират да се учат да броят и смятат, да пишат правилно, да се зпаонзаят с факти за природата и света както и да подобряват своето пространствено мислене и концентрация.

Тук е момента да отбележа, че избора на игра е изключително важен. Най-напред той трябва да бъде съобразен с възрастта на детето и етапа на неговото развитие. Ако то е между 3-5 годишна възраст,  избирайте игри с по-забавен характер, за да може да задържите неговото внимание. Така постепенно ще започнете да го запознавате с правилата и същността на този тип игри. Когато детето мине 5-тата си годинка, неговият мисловен процес е по-развит и то започва да аланизира, да планира и да мисли по-логически. Именно заради това избирайте такъв тип мемо игри, които ще му предложат широко поле за мисловно действие.

Най-накрая идва ред и на може би една от първите ползи, които предлагат настолните игри и това е Забавлението. Преди всичко, приятно прекараното времето играейки с детето , ще възпита у него важни семейни ценности като сплотенност, морал, уважение и искреност.
Знаем, че е неизбежен моментът, в който вероятно ще изпитате известна досада, особено ако повтаряте многократно една игра, но ето затова вече пазара изобилства от невероятно интересни, креативни и много забавни настолни игри. Важно е все пак да освободите ума си, да се смеете и забавлявате заедно, защото децата наблюдават и биха усетили ако не изпитвате удоволствие от самата игра. Неговата мотивация и стимул да се усъвършенства до голяма степен зависи от самите Вас. Затова подайте му ръка и го въведете по един забавен начин в света на настолните игри, защото те несъмнено ще укрепят съмочувствието му.