ИГРИ, КОИТО СТИМУЛИРАТ БЕБЕТО ДА ПРОГОВОРИ

ИГРИ, КОИТО СТИМУЛИРАТ БЕБЕТО ДА ПРОГОВОРИ />

Развитието на бебето е строго индивидуално и следва свой собствен темп. Счита се, че около единадесетия месец започва един от най-удивителните периоди в израстването на бебето, когато то вече започва да Ви разбира, да възприема със забележителни темпове и желанието му за комуникация да се засилва. Около една годинка бебето започва да произнася някои смислени думички. Срокът е ориентировъчен - някои деца започват по-рано, други по-късно и в това няма нищо притеснително, защото както споменахме, всяко дете се развива по свой отличителен начин. Проговарянето на бебето е вълнуващ и чакан момент от всеки родител, затова ние Ви предлагаме да се запознаете с различните начини, чрез които да стимулирате проговарянето и забавни игри и занимания, които да Ви помогнат в това начинание. 

  • Начини, чрез които да помогнете на бебето да проговори

- Говорете на бебето
Начинът, по който говорите на бебето, нежната мелодичност и чувственост в думите Ви, учи бебето как чрез езика могат да се предават емоции. Бебето познава добре Вашия глас още преди да се е родило. То е попило мелодията на езика Ви от съвсем малко и е свикнало със звученето му. Когато говорите на бебето, без значение дали разказвате как протича деня, какво е времето, или пък назовавате различни предмети, с времето то започва да възприема чутото и постепенно да разшифрова думите Ви. 

- Пейте детски песнички
За Вашето бебе няма никакво значение дали умеете да пеете, или не. Важен за него е Вашият глас, който според редица изследвания, още през първите седмици бебето може да разпознае сред тези на много други хора. 
Ако не знаете много песнички, спокойно може да си измислите такива, които описват ежедневието Ви, като миенето на ръчички, смяната на памперса, храненето, преобличането. Повтаряйте един и същи текст, защото повторението е от изключителна важност за изграждането и затвърждаването на мозъчните връзки на детето. По този начин то запаметява чутото и е подготвен да възпроизведе запомненото и дори да образува свои фрази от научените думи, когато говорният му апарат е готов. 

- Четете книги 
Да четете на бебето, без значение дали е детска книжка или Ваша книга, със сигурност е най-добрият начин да обогатите интелекта му. Учени са установили, че 86% до 98% от думите, използвани от всяко дете до тригодишна възраст са заимствани единствено от речниците на техните родители. Четейки на глас на Вашето бебе, обогатявате многократно тази база, което още веднъж утвърждава важността на тази дейност и дава отговор на често задавания въпрос “ Кога да започнем да четем на детето?” , а именно- още преди да се е родило. 

- Използвайте жестове и мимики
Различните мимики на лицето тренират по изключително подходящ начин мускулите на лицето и устата, които да важни за проговарянето на бебето. Лесен и забавен начин да помогнете на бебето да придобие това умение е да го имитирате и да го оставите то да Ви имитира. 

- Насърчавайте бебето да Ви отговори
Най-лесният начин за това е като му задавате въпроси, чиито възможни отговори са два. Например:
    “ Сокчето ли иска Ели или чайчето?” , “Иска ли Ели да излезем навън?” 
Напълно естествено е отговорите да не дойдат веднага, или да получите само кимане с глава или усмивка. Важното тук е, че поставяте началото и се стремите да надграждате начина Ви на комуникация. 

  • Игри и занимания, които стимулират бебето да проговори

- Опознаване на предмети
Наблюдавайте заедно с детето различни предмети, като се стараете добре да описвате всичко, което виждате. 

- Разглеждане на картинки
Различни цветни книжки с картинки биха свършили чудесна работа, да откриете и назовете с детето кученцето, къщичката, дървото и т.н. Ако детето мълчи може да му подскажете отговора, но след това повторете същата картинка, настоявайки то да ви отговори. 

- Запознаване с нови думи
Нови думи, изразяващи действие, се въвеждат заедно с познати вече за детето думи, обозначаващи предмет или субект на действието, като по този начин се засилва интереса към думата и се закрепват определени словосъчетания. 

- Отключване и заключване на различни врати и катинарчета
Всяко дете обожава ключалки! Това е една интересна, занимателна и стимулираща развитието на речта игра.

- Закопчаване и откопчаване на дрехи
Тук принципът е сходен като при катинарите и вратите. Този вид дейности успешно приковават вниманието на децата, стимулирайки мисленето и  развитието на речта.

- Късане на хартия и създаване на различни форми от нея
Колкото и абсурдно да звучи на пръв прочит, пробвайте! Дори и да е против разбиранията Ви на  подредена домакиня, знайте че подобен творчески (временен) безпорядък е полезен за детето Ви. След като се наиграете може да почистите заедно. 

- Предмети във вода
На всички ни е известно, че децата обожават да се мокрят. Ето защо може да използвате това, за да се забавлявате, без да чакате единствено вечерите за баня. Използвайте легенче, в което да пускате по-тежки и по-леки предмети, различни по форми и цветове. Обяснете на детето за всеки предмет поотделно, за да прави разлика кои от тях потъват и какво означава мокро. 

Автор: Периян Байрамова