СИЛАТА НА САМОСТОЯТЕЛНАТА ИГРА

СИЛАТА НА САМОСТОЯТЕЛНАТА ИГРА />

„Играта е най-високата форма на изследване”

Алберт Айнщайн

Не е тайна, че света с всяка изминала година се променя и то доста динамично. Причината за това също е ясна – сериозното развитите на технологиите. В ежедневието си забелязваме все по-малки деца да стоят със смарт устройство в малките си ръчички или да прекарват една част от деня си пред екрана. Ето защо все по-често се повдига въпроса редно ли е родителите да отглеждат по този начин децата си.  Това е въпрос, на който никой не може да даде един конкретен и правилен отговор. Неизбежно е децата да не бъдат въвлечени в свят, в който виждаме, че еволюциата на технологиите напредва с такова темпо и вероятно не e редно да ги ограничаваме изцяло...нали все пак това е тяхното бъдеще. Тук идва и онзи деликатен момент, в който родителите трябва да разберат кое е правилното време и колко е подходящо децата да бъдат в света на технологиите.

Често родителите се поддават в трудни моменти, когато детето е неспокойно по време на път, в чакални, ресторанти или просто не иска да се храни – тогава на помощ идва телефонът или таблетът, които спасяват положението. Така постепенно детето все повече се увлича и губи интерес към други игри. Много изследвания доказват, че децата на все по-ранна възраст се пристрастяват към смарт устройствата, в частност игрите, филмчетата и дори социалните мрежи, което води до нарушената комуникация, липса на креативно мислене и дори трудното развиване на двигателни умения. Ето защо има едно решение, което до голяма степен би помогнало както на родителите, така и на децата. Това решение се нарича – АКТИВНА ИГРА.

Разбира се, не е възможно да отнемете изцяло времето на детето, прекарано със смартофона или пред екрана, гледайки образователно филмче. Това, което е важно да спазвате всеки ден е 20-минутното филмче да не прерастне в 1 час или винаги да отстъпвате, когато детето започне по-истерично да настоява за Вашия смартфон. Един от основните начини, за да постигнете това е да осигурите на Вашето малко съкровище интересни игри и безопасни условия, които ще му позолят дълго да се забавлява и учи едновременно. Всички знаем, че детето харесва да копира и имитира ежедневните Ви действия, ето защо е изключително важно то да вижда разнообразие от интересни дейности, в които да му позволявате то да се включва. Такива дейности са например – да кулинарствате, подреждате дома си, творите, четете книжка, играете на различни игри т.н. и т.н.

Сигурни сме, че всеки ден се опитвате да отделяте колкото е възможно повече време на децата Ви, но също така знаем, че забързаното и динамично ежедневие, изпълнено с много задължения понякога не го позволява. Ето защо е много важно да успеете да осигурите на малкото съкровище условия за самостоятелна игра. Тя сама по себе си е изключително значима, тъй като развива самостоятелност – ценно качество, което всяко дете трябва да притежава. Отделно от това, когато детето е само със себе си, то има възможност да се докосне до своя вътрешен свят и да зпочне все повече да се доверява на собствената си интуицията, да мисли по-абстрактно и да развива много повече своята фантазия. Вашето постоянно присъствие и напътсвия може до някаква степен да органичи спонтанността на детето. Вероятно сами сте забелязали, че играейки самостоятелно то често влиза в различни роли, измисля свои герои и по този начин развива много повече въображението си. Ето защо да играе само ще му бъде изключително полезно.

Но какво е нужно да направите, за да осигурите на малкото съкровище добри условия за самостоятелна игра?  

Най-напред е от значение детето да се чувства сигурно и предразположено към средата, където ще има възможност дълго да се забавлява. За да се случи това, вие като отговорни възрастни е необходимо да осигурите безопасни условия, за да може не само детето да се чувства добре, но и вие да бъдете спокойни, че нищо притеснително не би се случило. В това число се включват:

  • Да премахнете всички опасни предмети, неадекватни за тяхната възраст
  • Детските комплекти и отделни играчки да бъдат добре подредни и лесно достъпни на децата.
  • Чистота и добра организация на игрите, които имат по малки части

Знаем, че ако не научим детето да бъде подредено и да спазва някакъв ред, то в един момент около него може да се окаже истински хаос от играчки, който със сигурност ще го изнерви.

На последно място, но от първостепенно значение е изборът на игри и играчки. Според редица психолози, играчката дава възможност на детето да режисира само своята игра и да развива своето креативно мислене. По-надолу можете да прочетете списък с подбрани видове играчки, които са напълно подходящи за самостоятелна игра:

  • Конструктори, кубчета и други форми за строене и подреждане
  • Мозайки и пъзели
  • Различни видове книжки – за четене, оцветяване, само с картинки
  • Творчески комплекти от рода „Направи сам”
  • Ролеви игри – къщички и палатки за игра, детски кухни, кухненски аксесоари, кукли, колички, гаражи и т.н.
  • Състезателни настолни игри – подходящи са за самостоятелна и групова игра

Знаем, че децата са различни и от малки проявяват характер, някои успяват бързо да се адаптират към самостоятелната игра, но други не могат да останат за дълго сами, бързо се разстройват и започват да търсят своите родители. Това се случва най-вече във възрастта между 2-4 годинки. Тук е от съществено значение да бъдете много търпеливи и постепенно да покажете на детето, че няма от какво да се страхува. Това би могло да се случи като например първоначално не се губите от погледа му и водите разговори с него. Можете да му поставяте определени мотивиращи задачки, например, докато вие избършете мебелите, то да изгради висока кула от формички или да нарисува нещо. Важно е това, което му предлагате да събужда неговия интерес. След това поздравявайки го за добрия резултат, със сигурност ще го насърчите да продължава в същия дух и занапред. Така малко по-малко детето Ви ще стане уверено в себе си и няма да се бои да иргае самостоятелно.